גישור במו"מ חוזי Preventive Dispute Mechanism

גישור במו”מ חוזי Preventive Dispute Mechanism

גישור במשא ומתן להסכם

מקובל לפנות לגישור בשלב הסכסוך. אולם, לעיתים השלב המתאים ביותר לגישור הוא דווקא שלב המו”מ ליצירת ההסכמות החוזיות או המו”מ החוזי.

לגישור בשלב המו”מ החוזי מספר תכליות.

הראשונה, גישור בשלב המו”מ החוזי יכול להסיר מעל הפרק נושאים אשר בעתיד יביאו לסכסוכים קשים לפתרון.

גישור חוזי מוקדם יכול להביא לתיאום ציפיות לגיטימיות. גישור עסקי מקדים יסייע לבירור הציפיות הלגיטימיות של הצדדים ובהתאמה להתאמת ההסכם לציפיות הלגיטימיות של הצדדים.

גישור ביחסים חוזיים בשלב המקדמי יכול למנוע מוקשים חוזיים נסתרים. מוקשים אשר יצופו בהזדמנות הכי פחות מתאימה.

השניה, הגישור יאפשר לרתום את אנשי המקצוע המתאימים בשלב המו”מ החוזי. במקרים רבים צדדים חוזיים אינם עושים שימוש בבעלי המקצוע הנדרשים בשלב עריכת ההסכם. בהליך גישור עשויות לצוף נושאי מיסוי, ביטוח, תוכניות עסקיות ריאליות וכו’. נושאים אשר התייחסות מקצועית אליהן בשלב הגישור הטרום חוזי עשויה לחסוך קשיים וממון רב בהמשך היחסים החוזיים.

הדברים נכונים במיוחד כאשר הצדדים למו”מ אינם אנשי עסקיים ותיקים והמדובר באחת העסקאות הראשונות שהם עושים.

השלישית, לעיתים הליך הגישור עשוי לאפשר הסכמים, אשר ראוי שיחתמו אך הצדדים, מסיבות שונות, הצדדים למו”מ החוזי הגיעו למבוי סתום.

גם ההיפך הוא הנכון, בהליך הגישור הטרם חוזי יכולים הצדדים לגלות כי הם נושאים ונותנים בעסקה אשר אין לה תוחלת עסקית. כך לדוגמא, אגב הליך הגישור הטרום חוזי ובירור האינטרסים הלגיטימיים עשויה לעלות המסקנה כי חלק מהאינטרסים אינם ברי גישור בין הצדדים ועדיף לצדדים לחפש פתרון חוזי אחר. לחילופין אגב הליך הגישור להסכם יכולים הצדדים להבין כי יש לשנות את תפיסת ההסכם בכדי להגיע להסכם אשר יתן ביטוי לגיטימי לאינטרסים של שני הצדדים.